20 juuli 2012

Panna acida - hapukoor

Eile rääkisime salatitest... Tähendab, üldse, kui eestlastel on kombeks rääkida ilmast (kui muud tarka pole rääkida), siis itaallased räägivad ilmast ja söögist. Kogu aeg. Seega rääkisin, millist salatit meie teeme kodumaal ja ütlesin, et igatsen kõige rohkem hapukoort. Kuna hapukoorele leidub ka itaaliakeelne sõna, pidasin loomulikuks, et seda siin ka leidub. Näitasin sõnaraamatust oma leidu Ellile ja ta küsis, et kas ma olen kindel, et sellist asja söön. Hapukoor... Panna - koor, acida - hapu. Elli ütles, et pannat neil on küll, aga acida tähendab midagi, mis on pahaks läinud. :) Ok... Igaljuhul pidime uurima, kas seda leidub ja kui, siis teen neile makaronisalatit.

Võime ühe söömaõhtu korraldada, kus keedan neile koorega kartuleid ja teen hakklihakastet. Magustoiduks võin jogurtiga kama pakkuda, sest keefiri neil ikka pole. Hapupiimast rääkimata. Poepiim ju ei hapne ka. See ei lähe ilmselt tilgastamagi. Eestis poest piima ostes jälgid kuupäeva, et kas jõuan liitri piima ülehomseks ära tarvitada, enne kui see pahaks läheb. Siin ostad piima, mis pakedatud 24.05.12 ja aegub (justnimelt - aegub) 21.09.12. Rääkimata saiast, mis nädal otsa seisab ja pehme on.

Eile ostsin kapsast poest. Selle kast oli muidugi kuskil all nurgas, teiselpool ilutsesid kastide kaupa jääsalatid... Mis pole üldse nii head. Ciccio vaatas ja küsis, mis ma kapsaga teen, et on see hea. :) Ma veel ei teagi, mis sellega teen. Lihtsalt kapsa isu tuli.

Ja ma ei mäleta, kas kirjutasin siia, et meie tallis söövad hobused arbuusi. Nii sisemist viljaliha kui koori. Ühesõnaga, kui sööd arbuusi ära, siis koored antakse hobustele. Nad lähevad täitsa segi, kui näevad, et arbuusi sööd. Ma pole kunagi selle peale mõelnud... Kas see seedimisele pole kuidagi ebanormaalne ?

Muidu.. Märkamatult on siin aeg lennanud, täna on juba teine reede, mille siin veedan. Ja kolme nädala pärast (11.august) on palgapäev :)

Ja Elli saatis smsi, et täna lähme 17.00 talli alles..

2 kommentaari:

  1. Heimtalis sai ka juba vanasti hobustele arbuusikoori toodud - mitte küll lademetes, aga noh, siis, kui kodus oli söödud või keegi tõi talli arbuusi, said koored alati hobuste ninade ette antud :-) Google annab vastuseks, et igasugused puuviljad on hobustele meelepärased, sest nad saavad sealt nö lisa oma päevasele veekogusele ja antioksüdantidele..

    VastaKustuta
  2. Eliise, see on tore teadmine ja paistab, et neile tõesti meeldivad need. Jäin lihtsalt mõtlema, et näiteks herneid hobused ju süüa ei tohi, et millised rohelised käivad söödavate ja mittesöödavate hulka. Kuigi noh, hernes ja arbuus nüüd võrreldavad pole :D
    Kirsika, suht palju on e aineid küll, kuigi osad asjad on lihtsalt nii kuumtöödeldud, et säilivad kauem. Piimal on küll kirjas, et avatult peab tarbima 3-4 päeva jooksul. Eks neil see kuuma ilma teema ka, et kõik paremini säiliks tuleb töödelda..

    VastaKustuta