28 veebruar 2013

Ratsatunnid

Tänagi tegin boksid, kuna Ciccio endiselt tõbine. Ta nautis päikest Filippoga.

Hiljem panin Elektra valmis, et Walter ja Manuel saaks trenni teha. Veel saabus Alessandra, kes oma Luxi täna ise kordetas ja Angelo, kes Macellani ette kordetas ja siis sõitis. Plats on ikka maru kehv, aga kõik kuivad nurgad tuleb ära kasutada.

Alessandra Luxiga

Walter õpib ratsutama

Camilla: "Tee minust ka pilti!"


Angelo ja Macellan



Tegin teile pilte, et te mind usuksite ka. Walteril oli täna vist teine ratsatund. Kui mitte kolmas. Aga Ciccio küsis täna, kas poisil jalad eelmisest korrast valusad ka on? Poiss uhkusega teatas, et ei ole jalgadel häda midagi, aga käelihased on küll valusad...

Ciccio teeb esimesed trennid kordel  ja laseb sammu teha. Terve pool tundi peab algaja ratsanik tegema harjutust. Sadulas püsti tõusmine. See peaks õpetama ratsanikku jalustele toetama, tunnetama oma jalalihaseid ja neid tugevamaks tegema. Ning istak, et selg sirgu ja käed alla. Nii see välja näeb.

Ciccio ütleb, et peab jalad alla jalustele sirutama, käed madalal laka juures hoidma ja siis end püsti ajama. Tüüp toetab käed hobuse turjale, kallutab end ette ja surub end kätega sadulas upakile. Jalad ei liigu sellest asendist, nagu pildil näha, grammigi. Sest ta ei kasuta neid ja lükab sääre ette, kanna alla. Nii ongi sadulas raske püsti tõusta ju. Ja seda oli ilmselgelt näha, kuidas ta ennast kätega üles pressib. Seletasin oma juttu Ellile ka. Ta naeris, et jah, vaat, mis teeb. "Aga algajatele ongi raske asju selgeks teha..."

Cicciol lihtsalt pole kannatust, seda on ta ise korduvalt tunnistanud. Ja ma ei tea, miks ta seekord ütles Walterile, et minu järelvalve all võib sõita siis, kui ta juba traavi ka oskab teha. Miks ma siis pean hakkama seletama, kuidas hoopis lihtsam seal istuda oleks. Kui ratsanik on kordel, siis ei annaks talle ratsmeid ja paneks ta käed ilusasti kõrvale, põlvede peale või puusa, rahulikult paigale. Võiks seletada ju, et ei pea oma isase-asjade peal istuma, vaid keeraku istmikuluud ilusasti sadulasse ja seal võiks natuke ees pool istuda. Kuigi see sadul on üldse talle väike ja jaluserihmad ka viimastes aukudes. Ning hobust võiks ju ka kuulata natuke. Tema peab sadulas tõusma selle rütmi jägi, mis Ciccio ette loeb, olenemata, kas läheb hobuse liikumisega kokku või mitte.

Ja täpselt nii on need trennid käinud Serena, Erica, Andreina, Manueli ja Andreaga. Siis ütleb C, et mina pean neid edasi juhendama ja kõik istuvad toolistakus, säär ees, hobust säärega edasi ei osata ajada, antakse stekk ja kannused ning hobust ei pane keegi tähele.

Erica oli neist kõige rohkem ratsutaja, kes kuulas ja lõpuks ise seljas mõtlema hakkas ning oma istaku ka enamvähem õigesse asendisse sai. Paraku ei käi ta enam meil sõitmas, millest mul oli äärmiselt kahju.

Andrea on järgmine, kes isegi õppida tahab ja tahaks midagi paremini teha, muudab ise suunda platsil ega tambi koguaeg sama ringi. Juba õpib hobust valmis ka panema ja varustust pesema.

Manuel on veel noor, füüsiline vorm vajaks ka veidi parandamist. Kuna jalad sadulas lühikesed ja jõudu neil väga pole, sai juba oma esimesed sõidud kannustega tehtud ja nüüd teab väga hästi, kuidas kandadega ribidesse lajatada ja stekki plaksutada.

Andreina ja Serena on omaette kujud... Kui Andreinal minu tundidest isegi midagi külge on jäänud (et mitte ratsmed ühte kätte, stekk teise ja siis hobusele vastu kanni lajatada), seda küll pika pika aja peale, siis Serena ei ole mingist õppimisest üldse huvitatudki. Serena-preili on aastaid Ciccio juures käinud, ent siiani ei tea, kuidas pidi valjaidki kätte võtta...

Kahju on lihtsalt, kui mõnel on tõesti huvi ja tahtmist, aga tal pole võimalust õppida. Kui Ciccio ei viitsi seletada, ei kuluta aega, et kellelegi midagi päriselt selgeks õpetada. Praegusel perioodil, kus ta ise ei sõida, aga tunde annab, oleks just aeg õpetada hobust pesema, varustust puhastama, ära panema. Ühel päeval, kui mind seda kõike tegemas ei ole, oleks tal ju palju lihtsam, kui tuleb trenniline, paneb hobuse valmis, viib platsile, C annab tundi, pärast pesevad ise hobuse ja panevad varustuse ära. See ongi ju ratsatunni eesmärk... Seletada, et ratsutada saamiseks tuleb ka muul ajal hobusega tegeleda. Ja Cicciol oleks mitmeid toredaid abilisi...

Vähemalt Alessandra on tubli ja õpihimuline. Tal on oma hobune, teeb nüüd juba kõik ise. Vahel natuke tuulepea on. Täna pesi pärast kordet hobuse, viis talli vahele, võttis higiteki maha, kammis ja viis hobuse boksi ära. Tuli tagasi ja tegi järsku hirmsat kisa, et unustas ju hobusele talliteki selga panna :) See oli nii naljakas... Saaks kõik oma "vigadest" niimoodi aru :D 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar