25 veebruar 2013

Üllatusi täis Ciccio

Käisin täna tallis. Ciccio kohe mainis, et Corinto oma boksi märjaks last. Näed, sööb soola, joob nüüd palju ja pissib kõik täis. Noh... Alguses sain aru, et ta isukalt soola lakub, kui ta seda siin saanud polegi. Aga meie 2 kg kaaluvast soolast on pool otsas ja lutsutab seda ikka usinast. On see endiselt normaalne? Arvestades seda, et hobune ei tee ju mitte midagi ja seisab boksis, sööb ainult müslit ja väga lahjat heina, peaaegu, et põhku. Igavusest ju ikka soola lakkuma ei hakka... Kui vajadust pole, siis nad seda ju tavaliselt ei taha... Ilmselgelt vajaks ta veel mineraale, vitamiine... See paljas sool nüüd... Eh.

Elio käis ka tallis. Puhastasin just Corintot, kui ligi astus. Küsis, kuna sõidame. Ütlesin, et homme, kui ei saja, siis teeme kordet ehk, kui plats normaalne. Tahab tulla vaatama, kuidas ma ta hobusele kordet teen. No tule, aga kuhu mu 10 euri jäi ? Ei toonudki... Šokolaadi ega kõneaega ka mitte. On ikka mühakas.

Marlon käis ka üle kuu aja tallis jälle. Kordetas pügamata Lady üleni läbimärjaks ja mudaseks, leotas külma vee all enamvähem puhtaks ja läksid siis õue nööri otsas rohtu näksima.

Mina tegin Nearco ja Luxi bokse. Luxi boksi tegin eelmine kord eelmisel laupäeval. Siis, kui avastasime, et tal pale paistes. Täna on esmaspäev. Mis te arvate, kuidas hobusega on? Ikka on paistes.. Ülla ülla, kui veti pole käinud vahepeal.

Ciccio oli vähemalt Elektra esimesed kabjad korda teinud ja uued rauad alla pannud. Nüüd on tagumine üks raud lahti, aga käis kordel ja siis tegi üle tunni aja sõitu ka. Mis siis, et plats oli mudane ja C ütles mulle hommikul, et sõita ei kannata...

Ja saepuru jäi meil ka täna alles umbes üks suur kärutäis. Panen kirja, et siis uuesti mainida, kui uus saepuru tuuakse.

Ning veel... Angelo ja Francesca käisid korra juttu ajamas. Rääkisid, et öösel olid hobused neil kodus üle aia hüpanud. Nimelt siis ühelt poolt indlev mära Rosita ja friisi-mära ning teiselt pool friisi-täkk. Olid näinud, kuidas friis Rositat kargas ja nüüd on neil väike mure, et äkki on järelkasvu oodata. No kus on, sinna tuleb ikka juurde... :D Ciccio andis neile siis nõu, et kui järgmist inda ei tule, siis jama jah... Mul tekkis aga küsimus, et milline vet siinsetest märade tiinust kontrollib. Vastuseks sain, et tavaliselt see Puglia oma, aga Cicciol endal pidi ka ultraheli aparatuur kodus olemas olema. Ta olevat kunagi Põhja-Itaalias mingi taastootmise kursuse läbinud. Ostis aparatuuri ka, aga ei taha teistele öelda, et tal see on, sest muidu kõik kutsuvad kontrollima, aga keegi ei maksa. No midaiganes, ütleks selle peale... Vaevalt, et see päris põhjus on. Äkki ta ei saanud lihtsalt kursusest väga hästi aru, sest miks nad muidu oma paksu poni tiineks pidasid. Miks ta siis oma aparatuuri välja ei võtnud ja järgi ei uurinud? Eh.. On ikka lood siin, ma ütlen.

2 kommentaari:

  1. "Hobuste taastootmise kursus" kõlab miskipärast väga veidralt... :P Ultraheliga tiinuse diagnoosimine ei ole üldiselt mingi raketiteadus, aga ega ei tea, seal Itaalias kõik asjad teisiti vist.

    Aga igavusest hakkavad hobused ka hoopis kummalisemaid asju kui sool suust sisse ajama, nii et kui tundub, et ise piiri ei suuda pidada, siis ma vist ei hoiaks soolakivi kogu aeg ees.

    VastaKustuta
  2. Ausaltöeldes ma ei oska seda kursuse nime tõlkida täpselt ja päris korralikku ülevaadet ka ei saanud, mida ta seal õppis või õppimatta jättis ;) Säreveres saime meiegi aimu, et raketiteadusega tegu ei ole. Ma ei kujuta tegelikult ette, millises mahus ja millist materjali tavainimene selleks siin läbi peab töötama (tavainimene = kes ei õpi vastavat eriala näiteks ülikoolis).

    Aga soola ilmselt peab jao kaupa pakkuma hakkama siis jah. Ent.. See viib mind järgmisele mõttele, et kas soola liigne tarbimine võibki olla tingitud igavusest või veel mingi aine puudumisest?

    Meil on üks hobune veel, kes metsikult soola lakub, ja omanik talle seda rõõmsalt ka ette annab, ning ohtralt urineerib. Samuti ilmselt kolmas, kelle puhul liigset urineerimist oleme täheldanud... Temal on sool söödanõus pidevalt olemas, st sööb seda tegelikult igal söögikorral omale sisse (tean ka, et sool peab eraldi olema). Samas mõned, kellele sool veel söödanõus, on täiesti ok. Mõnel ei vähene soola peaaegu üldse... Hobused ka erinevad, mõni tuleb igavusega teisiti toime.

    VastaKustuta