04 jaanuar 2013

On aasta uus, kuid mured ikka vanad...

Kõigile blogilugejatele soovin toredat ja paremat uut aastat!

Aga enne uut peaks veel vana kokku võtma.


Tallis käisin 31.dets. Selle päeva põrutavam uudis oli, et Angielo tahab oma Tamishi maha müüa. Sai isegi aru, et hobusega pole võimalik midagi teha, kuna hüppetehnikat pole ja kõverate jalgade tõtu koperdamine on kõigile ohtlik.

Marlon sõitis ka. Mis sest ikka rääkida.

Marlon ja Lady

Õhtul olime Elliga jälle Ciccio juures kohal, et oma aastavahetus seal veeta. Õhtu oli lõbus, süüa sai ja uus aasta tuli meile ka.

Ning uue aasta esimesel päeval olin ilusasti tallis kohal. Ellit seekord polnud. Angielo käis aga Tamishiga sõitmas, Luisad-Pierod ka kohal. C sõitis Nearco ja Aresega. Vaikselt, kuna naabermajas oleks nagu lasteaed avatud ja eriti Nearco kartis laste kisa ja kilkeid. Aga kui Ciccioga platsilt tagasi jõudsime, oli Tamish talli vahel, kuhu ta pärast pesu oli jäetud. Oli sinna oma hädad ära teinud ja Angielot ka järgneva 10 minuti jooksul kusagil ei paistnud. Nii viis C hobuse boksi ja oli veidike kuri. Angielo ilmus aga rõõmsalt toast, riided vahetatud ega saanud midagi aru, et hobune seal nii kaua üksi poleks pidanud seisma. Lugu oli veel selline, et sõidu lõpus tuli neil üks esimene raud alt ja ajal, mil C sõitis, võttis mees ka teise esiraua alt. Ütles, et proovib nüüd ilma raudadeta ka, ehk siis hobune ei komista nii... Ah. Las proovib, igaljuhul müügikuulutuse oli ta juba üles pannud.

Angielo ja Tamish

Kolmapäeval.. Ma ausaltöeldes ei mäletagi, mis põnevat toimus... Ahjaa. Sepp oli siiski 28. dets käinud ja Corintot ka vaadanud, sest ta unustas uued rauad maha ja vanad olevat nii kulund, et alla enam ei pane... (Ma küll ei tea, millest nad kulusid.. Või kui vanade raudadega juba tegu on..) Kolmapäeval siis küsisin, et millal sepp uuesti tuleb. Ootasime teda pärastlõunal või siis neljapäeva hommikul.
Ja Andreale andsin ka Luxiga trenni. Andrea pole ka miski kuu või rohkem sõitmas käinud.

Igatahes eile hommikul oli siis sepp käinud. Aga seda ka ainult poolel Corintol, mis tähendab, et esimesed kabjad said korda ja uued rauad all, tagumiste jaoks olid kaasa olnud tal vaid.. Need kõverate otstega rauad. Ma ei tea, kuidas neid nimetadagi, sest minumeelest meil neid väga ei kasutata... Kui just mingi probleemse jalaga tegu pole... Eelajaloolised krihvid? Ehk raua ots on pööratud kahekorra... Luisa ja Piero kasutavad oma hobustel taga selliseid raudu.

Seega.. jah. Eile käis samuti Andrea Luxiga trennis, enne vaatasime kõik koos, kuidas Alessandra hüpata üritas. Pisikesi lattaiakesi, aga süsteemina. Ja juba teist päeva järjest õnnestus tüdrukul hobune saada takistustest mööda jooksma. C läheb juba üsna endast välja, sest ei tea enam, mida tüdrukule öelda. Too nagu ei kuulaks üldse. Aga minu meelest tuleks õigeid asju öelda, mitte vähemolulisi korrutada pidevalt. Minumeelest oli tüdruku viga see, et ta ei kasutanud absoluutselt välismist ratset või üldse ratsmekontakti, et hobust juhtida. Säärega ta ikka hobust suunab, olgugi, et vahel võib see säär nõrk olla, aga olematu ratsmekontaktiga ju ei saa hobust takistusele peale juhtida.
Situatsioon: Hobune keerab vasakust jalast süsteemile peale, umbes 6-7 m enne takistust on võimalik hobune otseks võtta.
Tegelikult: Tüdruk jääb pööramisega pidevalt hiljaks ja painutab siis hobust üle, et mitte takistusest mööda sõita. Pöörab vaid sisemise ratsmega, välimise annab ära. Hobune liigub vasakust jalast takistuste suunas, kuid ei keera välja, sest keegi pole tal päriselt pöörata palunud. Läheneb vaid nina vasakule viltu ja jookseb õlast välja, paremale, ehk takistustest mööda.
Ciccio lahendus: Annab tüdrukule kannused, et hobune ta jalgu rohkem tunneks.
Oh..

Pärast tegin Andreale harjutust, kus ta pidi hobust otse sõitma ja siis teatud punktides valmistuma pööramiseks ja pöörama. Seletasin talle, miks hobune enne nii võis teha ja kuidas tegelikult pöörata tuleks, seepärast pidi ka harjutust tegema. Aga natuke lonkas nii minu seletamine kui ka tema sooritamine ning siis jäime ajahätta, seega proovime järgmine kord jälle.

Ja eile olid Andrea trenni ajal platsil veel Petulia, Matilde ja Ares. Elli hüppas Aresega ja seekord juhtus jälle nii, et kui Elli hüppe pealt kukkus, siis Ares laulis endamisi: "Põgene, vaba laps... " ja kadus roheliste väljade suunas. Mul pold aega hobust täna püüda, pidin Andreal silma peal hoidma. Aga tagasi nad peagi tulid ja kõik oli hästi.

Täna. Olevat miski plaan, et Ciccio pidi saepuru järgi minema. Aga jälle mingi uus müügikoht ja selleks peab oma transport olema. Seega õhtupoolikul pidi ta saama kokku transportijaga ja siis minema saepuru peale laadima... Sest oleks ka aeg, kuna need boksid näevad lihtsalt liiga jubedad välja. Ka põhuboksidest on saanud üsna õudusunenägu, sest põhku pole juurde panna ja C võtab seda iga päev vaid vähemaks. Aga noh, mis teha.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar