04 jaanuar 2013

Idiootsuse nõiaring ehk kuidas hobused raha nõuavad

Ma lihtsalt pean. On selline tuju peal.

Angielo avastas, et ühes teises regioonis, teises linnas, seal, kust osteti Ares, on üks hobuste müügiga tegelev tall. Võimalus on oma vana hobune sinna viia, hinnatakse, saad samas väärtuses midagi asemele või maksad juurde ja saad korraliku hobuse. Nagu näha, siis korralikke hobuseid seal on, sest Ares tuli sealt. Kuna sealsed hobuinimesed on asjaga rohkem kursis kui siinnsed lõunakad, ei hinda seda kõverate jalgadega Tamishi keegi 2500€ väärtusesse. Ka mitte kahe tuhande euri väärtusesse. Heal juhul võiksid nad maksta 500€ selle looma eest, sest rohkem ta väärt polegi. Mees aga rääkis suure suuga, et tahab ikka korraliku hobuse osta ja mõtles Rosita ka vahetuseks anda. Aga ei. Nüüd mõtles ümber, tahab müüa ära vaid Tamishi ja saada asemele kobe hobune. Paraku see pole ju võimalik, ilma et tuhandeid juurde ei maksaks. Aga sellest ta veel aru pole saanud. Kuidas lihtsalt saab keegi nii loll olla? Ja korraga nii kitsi ka...

Täna käis proovimas, kuidas siis on ilma raudadeta sõita. Naine, kel mõne koha peal isegi veidike mõistust on, ütles, et küll ta ikka koperdab ilma ka. Tuli mehega täna talli kaasa vaid selleks, et näha, kuidas tal õigus on. Oligi.

Või näiteks Marlon, kes täna hommikul ratsutamas käis oma Ladyga. Kaval ka, sõidab hommiku poole, siis kui kedagi ei ole ja keegi ei küsi, et noh, kuidas hobusel läheb või kas veterinaarile helistanud on. Tuleb ja sõidab ja ei koti teda, et hobusel jalaga probleeme on. Jalg on paistes ikka, mitte nii palju, kui varem ja pärast liikumist alaneb paistetus veelgi pisut. Paraku liikumine on hobusel muutunud. Mees aga tänab taevast, et veterinaari ei pidanud kutsuma. Rääkimata ussirohust, mida hobune sai ehk eelmise aasta alguses. Vaktsiinid.... ? Pügamine? Milleks maksta ja kulutada, kui saab ka ilma...

Aga võtame hoopis Elio. Mu kõige suurem mure praegu.
Täna hommikul viis sepp oma toimetused lõpule ja Corintol on nüüd kõik neli rauda ilusasti uued all. Ok, ma ei kommenteeri, kui ilusasti, sest selle sepa töö jätab ikka kõvasti soovida, aga noh. Rauad on. Viisin hobuse siis värske õhu kätte rohtu näksima, sai seal lausa tunnike või veidi rohkem olla. Arvestades seda, et pea kaks kuud hobune boksis on seist, siis ta tegi kaks kiiremat ringi koplikesele peale ja hakkas rahulikult sööma. Rohkem ei huvitanud teda midagi ja mingit üleliigset energiat meil ikka pole.

Selle eest oli hobusel lõbus püherdada. Oi, kui lõbus oli oma pika talvekarvaga seal maas nühkida. Sisse tuues puhastasin seda toredat talvekarva, mis jõhkralt pikk on. Ja mõtlesin endamisi, et kui homme peame kuskil sopalombis kordet tegema, siis on megatore neid jalgu pesta ja need ei kuiva ju iialgi. Olgu, et niiskete jalgadega see hobune väliboksis veel ei sure, aga kui me ühel ilusal päeval jälle ratsutama hakkame ja ma hobuse märjaks sõidan. Mina ei pane märga hobust väliboksi ilma tekita seisma. Ciccio loogika on kuidagi imelik selle koha pealt, et karvased hobused nagu ei peakski kuivatustekki boksis kandma. Et kui pole pügatud, siis nagu polegi hobune.

Mõtlesin siis, et eraomanikud pidid mulle maksma, et ma hobust pügaks. Kui Elio ei sõida ja teda ei huvita ka, milline hobune tal on, siis pole pügamine tema mure. On minu mure, kui sõidan. Võin ju endale selle töö eest ise maksta. Keegi ei saa kahju. Aga, ma ei saa hobust pügada, sest Corintol pole tallitekki ja mees ei taha selle eest ka raha välja käia. C oli öelnud Eliole, kui too nüüd tallis käis, et näe, kui nüüd saame uuesti sõitma, oleks vaja pügada ja mees vastas, et ei taha pügada, nii peab uue teki ostma ja pärast kuivatuseks ka teki ja .. ei. Las olla karvane, niikuinii on talv kohe läbi. Aga ma ei tea, kas tema elab ka esimest aastat Itaalias, siin alles jaanuar ja veebruar kõige külmemad ongi. Seega kui ei püga - ei pea ostma tekke. Kui ei ole aega ise sõita - ei koti, kuidas teised sõitma peavad. Kui ei hooli - ei pea ostma ussirohtu, vaktsiine ega süüa hobusele. Kui ajusid pole - ei pea tegema midagi nii nagu normaalsed inimesed teevad... 

Ja lõpetuseks veel, et ega see raha küsimine ise ka lihtne pole. avastasin, et C hobuste pesemiseks käib koguaeg mingi sooja vee sisse- ja väljalülitamine. sain nüüd süsteemile pihta. C sõidab varem hobuseid, kui igasugused talli tulevad. Siis on veeboiler järgi ja saame sadula alust pesta sooja veega. Kui meie hobused lõpetanud, võetakse boiler järelt ja ülejäänud pesevad külma veega. Küsisin, et miks teised oma hobuseid peavad külma veega pesema? Aga seepärast, et teised ei maksa. C oli öelnud, et talvel peavad sooja vee eest juurde maksma... Hästi ma ei saa aru, sest eile oli situatsioon, kus pidin kasutama meie riietusruumi pistikut. Miski üearune juhe oli seal sees ja küsisin Ellilt, mis värk on.. Luisa pesi samal ajal oma hobust. Elli ütles kõva häälega, et see on boiler, kohe sosistas järgi, et pole tõsi. Nad peavad justkui mõtlema, et nad kasutavad sooja vett, aga tegelikult pole boiler ju järgi. Mida loogikat, aru ma ei saanud. Aga ilmselt toimib, sest Luisa ütles pesu ajal Petuliale: "Ära nihele, pole see külm, täitsa soe vesi on ju..."

Ja saepuru ei saanudki täna, sest Ciccio tellitud transpordiauto oli liiga kõrge ega mahtunud ruumi sisse, kus saepuru peale laetakse. Vahi värki. Homme proovivad teise autoga ja kuna siis puru alles lõunast saabub, pole meil aega bokse puhastada, kuna igasugused sahkerdavad talli vahel ringi ja traktorit ei saa sisse ajada. Ciccio seletas seda mulle üsna sellise häälega, et noh, minu vaba pühapäeva tõttu peame siis ootama esmaspäevani, et saaks bokse puhastada. Üksi on see ikka päris julm töö ja sain ta mõttele pihta küll, seega pühapäeval puhastame bokse ja esmaspäeval magan lihasvaluga kodus. Asi poled tegelikult Ciccios, aga need hobused surevad oma ammoniaagi sisse seal boksides ja kiilud mädanevad vaikselt..
Üle pika aja liigutasin Elektrat täna kordel, enne Andrea trenni. Ma parem ei räägi sellest lähemalt... Aga Elektra seisis mingi kuu aega boksis, sest omanik oli öelnud, et ta nüüd otsustas nii, et see kuu keegi ei sõida tema hobusega. Kõik. 

Tõesti, ajud on ühed toredad asjad. Ma soovin, et kõigil võiks need olla. 

5 kommentaari:

  1. Jah, SIIN :P Eestis ei pesta üldse nii palju hobuseid...
    Aga ühest küljest on see üsna loogiline. Kui hobused päev läbi oma kakases boksis peavad elama, seal püherdavad ja magavad ja kui neid ei pügata. Seda pikka karva ainult harjaga hooldada vahel on väga raske. Nägin seda siis, kui hobuseid pügasin ja mis tuli välja mõnel hobusel sadula alt.
    Teiseks sadula alust pesema ei peagi iga kord, sõltub, kuidas hobune sõidu lõpus on, aga jalad küll. Meie plats vihmaperioodil ei ole just kõige toredam koht ja muda on paks ja üsna savine/kõva. Lisaks peab C väga oluliseks pärast igat trenni kõõluseid külma veega jahutada...
    Kolmandaks on veel see asi, et keegi väga ei pööra siin tähelepanu hobuse mahajahutamisele. Pärast trenni ehk lastakse sadulavöö järgi, jalutatakse mõned ringid tekiga ja tullakse pessu. Mõnel jõuab hingamine taastuda, mõnel mitte, sõltub, kes sõidab ja kellega, sest Ciccio läheks parema meelega pärast kaht ringi sammu sisse, vahet pole, mis konditsioonis hobune on.
    Ja ega need karvikud siin niiskes kliimas ei kuiva kiiresti, ka kui jalutada..

    VastaKustuta
  2. Pikka iga ja kindlat meelt, ma oleks vist ammu hulluks läinud, kuigi ma pean ennast suhteliselt rahulikuks inimeseks
    M.

    VastaKustuta
  3. Hakkad vaikselt hobupedeks muutuma, võta rahulikumalt vaktsineerimiste, pügamiste ja pesemiste asja ;)))

    VastaKustuta
  4. Hobupede :D Kena oleks teada, kes kommentaari kirjutas ka (:

    Tegelikult on konks natukene teises kohas. Minu arvamus pügamiste, tekistamiste, pesemiste ja muude asjade kohta on üsan sama, mis ennegi. Ent kui meie talli süsteem on niisugune ja ma PEAN hobuseid pesema ja siinses talvekliimas on tõepoolest igati lihtsam ja kiirem tegeleda pügatud hobusega, siis mõte, miks ma seda kirjutan, on, et inimesed, kes on soetanud omale hobuse, ei arvesta, et edaspidi on neil vaja raha välja käia ka hoolduse ja veterinaari jaoks. Inimesed, kes tegelikult ei tea hobustest mitte mõhkugi, ei kuula neid, kes asjast teavad ja räägivad, kuidas tuleks teha. Vastus on see - me ei taha teha, sest ei raatsi maksta. Viitas ka pealkiri mu jutu mõttele...

    VastaKustuta
  5. Seni pole jäänud. Isegi need pole hämmastaval kombel haiged, kes pärast trenni iga päev külma veega üleni puhtaks pestakse ja ilma kuivatustekita boksi lähevad.

    VastaKustuta