15 november 2012

Söötmisest

On november. Ärgates on õuest kosta trimmeri häält, mis hoolega tänavaäärset rohtu niidab. Inimesed kannavad jopesid ja Metropolises on müüa jõuluehteid ja -kuuski. 

Eile oli jälle üks kummaline päev. Algas see juba ärgates ühe kummalise unenäo meeldetuletamisega. Hommikul kohtasin müügimeest ja talli minnes see kõik jätkus. Alustuseks läks saapalukk katki. Siis vaatasime Nearcot, kes öösel oma nina ära oli lõhkunud. Õnneks pehme kude ja sõõrme kohalt, aga rõve auk. C kahtlustas uut sööginõud, mis tal ette jäi.. Ei tea. Siis oli Cicciol ja Ellil probleeme Arese eest maksmisega. Õigemini n-ö käsiraha nõue tuli, pärast seda, kui hobuse eest on järelmaks makstud ja käsiraha tsekk peaks kehtetu olema. Või ma ei teagi, kas see käsiraha päris õige sõna on... Igatahes oli probleem, mis C tuju väga kõrgel ei hoidnud.

Lisaks sellele tegi Luxi tervis trikke. Oleme juba enne tähele pannud, et hobune trenni ajal ja pärast trenni roojab tihti. Eriti pestes ehk pärast trenni. Sage roojamine, aga midagi eriti välja ei tule, kaks kolm ligast pallikest. Eile trenni ajal oli lisandunud sellele ka kõvad gaasid ja kõhulahtisus. Seega korra ta lihtsalt lasi kavalettide esise platsi täis. Mina nägin tagajärge platsil ja hobust alles siis, kui ta pessu tuli. Ta oli veidi uimane ja tujust ära, ei tahtnud end väga liigutada ja hoidis kõhtu krampis. Korra surus oma kõhu lihased nii tugevasti kokku, et kuulda oli vaid pikka gaasiväljutamist ja sellega väljus hulgaliselt lima. Pärast seda jäi hobuse pärak avatuks ja küljelt oli näha, kuidas kõht krampis oli. Sooletegevust ei olnud ka kuulda. Limaskestad olid pigem kahvaturoosad ja pulss oli küll aeglustunus. Läksin platsile Cicciole ja Ellile sda olukorda kirjeldama, sest ma ei tea, mida C platsil tüdrukule ta hobuse kohta ütles. C oli aga väga rahulik, ütles, et pole midagi teha, ärgem me muretsegem ja pangem tekk selga. Ise ta andis Ellile rahulikult trenni edasi. Mis seal siis ikka, aitasin teki selga, ütlesin tüdrukule, et ta jalad peseks vaid ja ise panin Andreale kähku Elektra valmis ja läksime platsile. Siis jõudis Ciccio ka talli ja kui meie poole tunni pärast Elektraga lõpetanud olime, kraadis C tallis Luxi. Hobune oli aga endiselt õnnetus seisus ja kui õigesti kuulsin, oli temperatuur 37,millegagi. Seda ma ei tea, kas talle õhtul süüa ka anti, aga nad olid normaalsele veterinaarile seekord helistanud ja see oli öelnud, et asi võib ilmast olla, et jahedaks läinud ja külma saanud või söödast. Siis tuli välja, et oli lahti tehtud mingi uus heinarull, mis kuskilt teise maa pealt tehtud ja ehk võib asi selles olla...

Kõhulahtisust oli meil ükspäev ka Petulial, kuid see oli ilma muude probleemideta, samuti oli Matildel ükspäev kõht lahti olnud.. Petulial kahtlustasime seda, et ta värske rohu peal oli. Meil siin praegu vihmaperiood ja sügisel hakkab värske rohi kasvama. Sel ajal just lasti Petuila üle pika aja pärast trenni koplisse ja üsna pikaks ajaks. Järgmine päev oli kõht lahti. Tundus loogiline. 

Õhtul saabus talli ka Luisa, kes üritas ennast ka väga targaks teha Luxi juhtumist kuuldes. Ent ometi ütles ta vist esimest korda midagi õiget. Nimelt kuulsin teda rääkimas, et mineraale on vaja hobustele anda. Meie hobused ei saa ju kuskilt mingit lisamineraali. Neil on ees tavaline valge sool või see mäesool, nad saavad kaerapõhku ja müslit, kus on küll sees igasugu asju. Ent milline osa sealt mineraali peaks sisaldama? Pealegi, hobused saavad süüa kaks korda päevas, boksis elades. Hommikul kell 7 või 8 annab C neile heina ja müsli. Õhtul 5 või 6 saavad uuesti süüa. Enne hein, siis müsli. Aga heina kogus minumeelest on üsna väike, sest mõni kiirem tegelane jõuab selle enne ära süüa, kui müslit jagama hakatakse. Õhtuti jääb vähemalt mingi pool tundi heina ja müsli vahele. Ja värskest rohust võivad need loomad vaid unistada. Ainsad, kes vahel rohtu saavad on Petulia ja Matilde, sest neid vahel aeda lastakse. Corinto saab ka vahel minuga jalutamas käies rohtu näksida, aga see nii suutäis. Kordelt tulles ja enne pesuboksi võib Mendieta või Nearco ka ampsu minuga võtta, aga pärast kordet pole just parim aeg söögiks. Kui Marlonil aega on, et talli tulla, siis söödab ta ka vahel nii 10 min oma Ladyt nööri otsas. Aga see on harva.

Ning veel külastas eile talli Elio. Küsis C käest, kas ma ratsutan ka juba. C ütles, et teen kordet. E küsib, et kas homme ka teen kordet, ma vastust ei kuulnud, sest tuletasin Ellile meelde, et peab sepa ja ussirohu raha küsima. Sai siis Eliole öeldud, et värkimisest,rautamisest 2 kuud möödas. Mees teeb suured silmad, et tegelt ka juba kaks kuud või... "Aga Corintol ei kasva kabjad tavaliselt kiiresti, seega ma ehk homme tulen valgel ajal siia ja vaatan, kui pikad tal need kabjad on." Nagu ta midagi teaks sellest. 

Täna ma Eliot ja tema tarkuseterasid ei näe, kui ta ka talli otsustab minna, set mina olen kodus. Neil jälle mingit tegemist ja ma ei tea.. Aga ei nuta, mulle meeldib kodus olla. Lähen äkki täna omale korralikku tekki ostma. (: Tuba on ikka külm noh. Soe radikas oli vaid hetkeks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar