04 märts 2013

Pärleid päevast

Täna oli nii soe ilm! Nii tore!

Tegin boksid ja võtsin hobustel teise teki maha. Ciccio tegi tagumised boksid. Angelo sõitis omaga ja C läks enne kella kolme juba Elektaga platsile, tegi talle kordet ette ja samal ajal juhendas natuke Angelot. Siis tuli kohale Walter ja tegi Elektral trenni.

Luxile tuldi ka külla ja läksin talli neid aitama. Tuletasin meelde, et valtrapid on nüüd Luxil ja Macellanil täpselt ühesugused, et äkki teevad mingi märgi külge. Angelol oli küsimus, et kumb tema oma on, C vastas, et mis vahet sel on, mõlemad on samad. Niisugune suhtumine siis kliendi varustusse... Nojah.

Kergitasin veel veidike tolmu küsimusega, et kas Luxile veterinaar ka kutsutakse oma paistes pale pärast? Sabina küsis vastu, et ega see hea vet veel käinud pole jah? Ohkas mu negatiivse vastuse peale ja jäi hobust õnnetult vaatama. Ütlesin, et see siiski ei lase normaalselt hobusel süüa ja tegelikult ikka on niisugune paistetus valulik ka. Miks ta muidu üht suupoolt ei taha kasutada. Sabina pakkus, et ju siis peab mingeid antibiootikume jälle laskma kirjutada. No ma ikka andsin mõista, et äkki aitab küll nendest antibiotsidest, see ju muret ei lahenda. Hambatohtrit on vaja, kes asja jagab ja ehk on vaja see hammas üldse kuidagi ära likvideerida, kes teab, mis seal sees on. Asjatundjat on vaja! Ohati raskelt ja lisasin tagasihoidlikult, et tegu on siiski minu arvamusega, eks ole näha, kuidas Ciccio arvab...

Läksime platsile. Sinna oli vahepeal saabunud Elio ja Elli hoidis Elektra korde otsast kinni ning C tegeles Angeloga. Walter ikka vaeseke lasi sadulas üles-alla.

Elio küsis, et millal ma Renatat jooksutan (!)? Mul jooksis hetkeks lühisesse, et keda? Elio: "Millal sa kordetad mu hobust... Corinto oli ta nimi jah, mitte Renata eks..." Naersime natuke ja rääkisin, et tegelt tahaks kordetada küll, aga praegu pean ootama, kuna andrea saabub ja siis talle trenni andma jne.. Kui homme ilus ilm, tahaks jooksutada küll, sest nüüd pole ju aeda ka, et hobust vabaks lasta. Puha katki ja parandada pole seal ka enam midagi, kõik postid on nii mädanenud. Lõpuks Elio maksis Corinto toaüüri ära ja lasi jalga. Üllatavalt normaalne tundus ta täna jälle.

Siis saabus Andreina ja sõitis Elektraga. C vaatas nii teda kui Alessandrat Luxiga. Seejärel saabus Andrea ja läks Luxile selga ja mina andsin trenni ja kui Andreina lõpetas jalutas Ciccio Elektraga sadulas, et oodata Manueli, kes hiljaks jäi. Meie lõpetasime Andreaga, C ütles, et ma nüüd ise Elektrale selga kobiksin ja 10 min jalutaks, et kui ei saabu Manuel, siis koju ära. Manuel aga tuli, seega pool tundi tegi veel Elektra temaga sõitu.

Andrea oli tubli, seletasin talle, kuidas õigele jalale kergendada, et vähekenegi mingit teadmisteringi laiendada. Ta sai asjale suht kohe pihta ja edasi kergendaski õigele jalale. Tegelikult peaks aga rohkem rõhku kätele panema, et need ka rahulikult paigal püsiks ja ratsmeid korrigeerida oskaksid. Aga tasa ja targu.

Kui Elektrale selga läksin (kusjuures, häbi lugu, aga ilma kaskata ja täiesti alasti tunne oli kohe... ), tuli  meelde, kui mugav selle hobusega sõita on. Sadul on ka täitsa ok (kusjuures selles tallis vist hobuse ja sadula vahel parim klapp) ja täiesti võimalik on seal rahulikult ja enam vähem ilusas asendis istuda. Proovisin ka need asjad läbi, mida teistele seletama pean ja tegelt ka ei pea hobust kandadega ribidesse taguma ning ratsmeid kätega selja taha venitama. Täiesti piisab, kui rannet natuke painutada ja hobusele suund anda. Oluline on aga välimist ratset kasutada, sest muidu hobune lihtsalt pöörab kaela kõverasse ja vajub õlast sisse. Välimine ratse ja sääred. Ja nii saabuski Manuel ja panin ta sinna enda asemel istuma.

Seletasin talle kõike nii, nagu olin just teinud ja tundnud, et hobune vastab. Palusin poisil hobust juhtida oma valitud suunas ja natuke takistuste vahel sammus manööverdada, ilma käsi palju kasutamata. Seletasin sääre tööd ka ja palusin proovida. Manuel vastas mulle peagi naeratusega, et on jah nii. Päeva helgeim moment (:
Ja siis pidime traavima ka, aga Elektra oli nii tüdinenud ja väsinud sellet jamast, et lihtsalt ei lähe traavile ja kui läheb, siis paari sammu pärast peatub. Ja seda ma juba Manuelile seletada ei oska, kuidas hobust traavis hoida, kuna tal pole lihtsalt jalgades nii palju jõudu, et need ühe koha peal püsiksid ja hobust edasi ajaksid ning samal ajal tal käed paigal hoiaks ja kehaga ette ei vajuks. Ühesõnaga traavis ta läheb lihtsalt kehaga nii krampi ja keskendub sellele, et hobust jalgadega edasi "peksta" ja pidurdab sellega hobust. Aga vähemalt täna kuuldu jäi tal trenni lõpuni meelde ja loodan, et see aitab teda edaspidi ka.

Lõpetuseks pesin Elektra puhtaks ja märkasin jalalt muda maha koorides, et ühte tagumist rauda polegi all. Platsil seda ei märganud, sest hobuse jalad olid lihtsalt nii mudased ja plats samuti, et midagi pold aru saada. Ja pessu jõudsime kell 6, seega veidi üle kolme tunni oli seda tralli täna hobuse jaoks.

Siis küsis C, et mis Elio head rääkis. Et tema kuulis Renata nime. Ütlesin, kuidas asi oli ja C kommenteeris jälle, et näed, mehel läheb oma hobuse nimigi meeset ära... Nagu iga päev oleks vaja kohe kellegi kallal uriseda.

Veel räägin teile, et Sabina platsil küsis Francescalt, et milline nende paljukiidetud veterinaar on. Tegu siis selle härraga, kes ei tea, kus kiip hobusel käib ja Francesca pere haiged koerad kõik ükshaaval magama paneb, et ravima ei peaks (6 koera aja jooksul, kõik erinevate lugudega). Hiljem kuulsin aga Ellit Sabinaga Luxist rääkimas. "Saan aru, et niisugune probleem paneb teid, kui hobuse omanikke muretsema, aga antud juhtum ei ole midagi nii hullu. Ciccio ütles, et kõik on ok ja hobune sööb. See ei ole midagi nii tõsist, ärge muretsege." Pani vaid pead vangutama...

Teine päeva pärl tuli õhtul Ciccio poolt, kui koju sõitsime ja ta Elliga telefonis rääkis. "No eks näis, mis ilm homme on, sest kui ülehomme jälle sadama hakkab, siis pole mõtet hobuseid ka kordetada. Muidu üks päev kordeta, siis seisavad jälle vihma pärast kümme päeva.. Parem neid üldse mitte puutuda." Yeah... Aga kui su hobustele see kordel käimine ainus liikumise võimalus ongi, siis.. mismõttes nagu?

Paha on, kui kohalikust keelest nii palju aru saan.

Homme talli. Ilmselt siis ei kordeta. Aga kui aega on, siis mina Corinto viin küll jooksma. Kuigi ei tea, palju seda ega jääb, sest pärastlõunal pidi saepuru toodama ja siis hakkab jälle hullem kakakärtutamine.

Vot nii. Täna aga tahaks ka midagi head süüa saada.. midagi magusat. Lähen ja tegelen sellega... :)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar