21 november 2011

Un sacco di mucche - palju lehmi

Hommikul kell 8.30 olime valmis ja Luigi ootas meid väljas. Läksime Cosenza bussijaama ja ostsime nädalapileteid. Saime bussigraafiku ja vaatasime, kustkohast läheb meie buss, et farmi saada. Luigi sõitis meiega kaasa ja kohtusime Micheliga, kes on farmis meie instruktor või praktikajuhendaja.

Käisime farmis lehmi vaatamas. Seal on neid kokku umbes 770 looma ja umbes 270 lüpsilehma. Vaatasime nad kõik üle, vaatasime nende söötasid ja jäätmekäitlust samuti. Sõnnikus eraldatakse vedel ja tahke osa, vedelast tehakse biokütust, ehk seda kasutatakse energia tootmiseks koha peal. Tahke osa läheb põllule väetamiseks.

Lehmad söövad maisijahu, soja, päevalillešroti taolist asja ja maisisilo. Maisisilole lisatakse apelsinikoori ja praakapelsine, et nad saaksid vitamiine. Hein näeb väga kollane välja ja põhk on samuti maisist.

Arvutasime ka natuke. Lehmadele tehakse sööda ratsioonid, mitte personaalselt, aga gruppide kaupa. Lüpsilehmad, mullikad, vasikad, tiined lehmad jne. Siis arvutatakse, palju kulub raha söödale, palju sellest peaks piima saama ja kui palju kulutatakse personalile, elektrile jne. Seega seda seletati meile hoolega. Muidugi itaalia keeles ja 6 korda ühte asja, et me aru saaksime, joonistati ja pandi kirja sõnu, mida me võiksime teada.

Pärast arutasime, et homme saab ta meile järgi tulla, ta on kell 7.00 meie ukse taga ja läheme farmi. Seejärel käisime lõunat söömas, coca-cola, lõik pitsat ja kreemikook... Mmm. Ma sõin hommikul ka tegelikult kreemikooki, seega täna tuleks 5. korrusele trepist käia, mitte liftiga nagu iga päev.

Mõned pildid lehmadest ka:





2 kommentaari:

  1. lehmad ei paista vähemalt nälginud olevat

    VastaKustuta
  2. Ei, lehmadega on seal kõik ok. Kui ma lehmandust õpiks, siis see praktikakoht oleks täitsa tore.

    VastaKustuta