02 detsember 2011

Oliva - oliiv

Neljapäeva hommikul olime valmis kell 7.00. Mucca-Miche võttis meid maja eest peale ja sõitsime farmi. Vaatasime lehmad üle. 4 uut vasikat ja ühes aias oli üks surnud vasikas ka. Seal ikka on päris palju neid loomi, kellel on probleeme.

Seejärel sõitsime natuke kõrgemale mäkke, kus vaatasime oliivide korjamist. Seda tehakse traktori järel oleva kompressori abil (isver, ma ei tea enam eestikeelseid sõnu ka, tükk aega mõtlesin, kas on kompressor või mitte). Nagu hargi moodi asi, millega puud läbi käiakse, et oliivid alla kukuks. Sõitsime teise kohta, kus oli traktori ees masin, mis puud raputas ja oliivid ühte kohta suunas. Sõitsime järgmiseks tehasesse, kuhu need oliivid edasi viiakse.

Kõigepealt need kaalutakse, siis pannakse masinasse, kus sorteeritakse lehtedest ja pestakse need puhtaks kuuma veega ja siis lähevad enamvähem sorteerimisse, kus rohelised ja tumedad oliivid eraldi lähevad. Need pressitakse katki, mingiks seguks ja eraldatakse paks osa ja vedel osa (õli siis). Paksust massist eraldatakse veel kivid ja ülejäänud läga läheb kuskile biokütuseks. Oliivikivid purustatakse ja kuivatatakse ning pakitakse kottidesse, et neid kütteks kasutada. Päris ökoloogiline teema.

Nägime veel lisaks masinat, mis pakendab õli pudelitesse või plekkkanistritesse ja käisime kiiresti läbi piimatehasest, kust saime ainult tüki juustu proovida. Veel läksime Michele kasvuhooneid vaatama, kus kasvatatakse jõulutähti ja kannikesi. Aloed olid ka. Marii ilusa pärismisoskuse peale kinkis Michele meile ka kas jõulutähte. Üks suur ja üks selline väiksem. Seega olen avatud nõuannetele, kuidas seda lille elus hoida. Pole just eriline lillefänn, aga kui see jõuludeni vastu peab, siis olen hästi hakkama saanud.

Õhtul käisime söömas, nagu ikka, ja käisime uisuväljakul. Marii uisutas, mina vahtisin niisama. Jää ei olnud just kõige parem olnud, aga nu mida sealt ikka loota, kui päeval on umbes 20 kraadi sooja.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar