04 aprill 2011

Esimene päev praktikal

Eelmises postituses jäi ju rääkimata, et ma andsin ussirohtu ka ise Nennule ja Aadule. Ema valvsa pilgu all muidugi. Aadu oli ka tubli, keegi ei lädistanud tilkagi.

Aga tänasest algas mu praktika. Päeval mõtlesin, et kirjutan siia ka põhjalikult, aga teate, mu kätel on praegu selline tunne, et nad lõpetavad minuga koostöö ja jäävad siia laua taha maha lihtsalt. Võtan end kokku.

9.00 talli. Ülle tuli ja uurisime, kes käib kus koplis ja mis riietega. Tekid käisid enamvähem kõigil seljas, nelja koplisse läksid hobused ja heina ka ette. Kõigil on oma nöör, mis jäetakse kopli väravasse. Siis läksin talli tagasi ja pühkisin kõigi välja läinud hobuste boksidesse saepuru tagasi. Seejärel oli ülesandeks talli kõrval olev lattaed puhtaks riisuda, et lumi saaks alt ära sulada. No koppel polnud väga suur, aga riisumist oli kõvasti. Kolme käsikäru jagu viisin algul seda jama minema. Siis käisin vahepeal Üllega maneežis ja tagasi tulles vedasime ka kolm traktori kopatäit minema. Riisusin hunnikutesse ja tassisin hargiga kokku, siis viskasin hargiga kopa peale.

Vahepeal puhastasin Orlando ära. Karva ajab ta ikka palju nagu ka eelmine kord, kui umbes nädal tagasi tallis käisin. Ülle pani sedelga ja ohjad. Läksime maneeži ja õppisin topeltkordel tööd. Üritasin jälgida hobuse liikumist rohkem ja aru saada, millal ta aktiivsemalt liigub ja kontakti tuleb, millal talle aga hoogu pean andma ning millal ta kiirustama hakkab. Ülle seletas mulle, mida jälgida, kuidas edasi nõuda, kuidas kiita ja millest Orlando puhul välja ei tohi teha. (Ma võin hobustest teinekord pikemalt kirjutada) Lõpuks jalutasin veidi ja viisime ta sisse.

Vist enne Orlandoga mässamist tegin ma ka ühe boksi puhtaks. Nii... See käis niimoodi, et mulle näidati enne hobust välja viies tema märjad kohad enamvähem ära. Siis seletas mu juhendaja, kuidas seal tallis boksi tehaks ja seisis terve selle aja boksis ning jälgis! Minu arvates väga tähelepanuväärne, sest ma olen tallis uus, minu tööstiili ei teata ja mina ei tea talli korda veel nii täpselt. Õppeasutus võiks sama taktika järgi toimida, kas pole? Ühesõnaga, põrandani märg välja, nähtavad junnid kärusse, ükshaaval pisikesi otsima ei pea hakkama, pind ühtlaseks ja umbes sama palju puhast puru asemele, kui välja viisin ning ukseesine puhtaks ka pühkida.

Jätkasin kopli koristusega ning siis kutsuti mind koolimajja sööma. Makaronid maitsesid päris hästi :) Tulin tagasi, tegime kopli tühjaks, kuulsin vahepeal, et hobusesõnnikut veetakse lauta lehmadele allapanuks, siis kuulsin üle tee elavatest luikedest ja lõpuks sain puhata ka veidi.

Siis võtsime Rosina ette. Sadul selga ja topeltkordele. Õppisin ka temaga töötama, mis oli raskem, kuna ta on noor hobune. Lõpuks juba hakkas sujuma. Ainult, et selle ohjamise värgiga ei ole mu käed veel üldse harjunud ja enne see kakakoristus koplist tegi ka oma töö. Ma tallis ei tundnudki, kui väsinud mu käed on, alles siis, kui olin veidi autos istunud. Nüüd on juba see staadium, et otsin hobuse rohud välja ja panen ennast ööseks sooja.

Homme palus Ülle ratsutamisriided kaasa võtta, ehk saan Rosinaga veidi sõita. Ning homme on veel riisumist ;)

Kokkuvõtteks oli päev positiivne. Jäin rahule. Lahkusin pool 6. Homme jälle 9-ks.

PS! Kutsikaid käidi täna vaatamas ja üks broneeriti ka. Kuu aja pärast saab ta juba oma uude koju ilmselt. Meie oma külasse :)

1 kommentaar: