01 mai 2011

19. - 22. päev, 173 tundi praktikat tehtud.

Ma olen praktikalt tulles üsna väsinud ja pean kodus ka omad hobused majandama, seega ei ole aega olnud arvutit sisse lülitadagi. Aga seda vähem kirjutan mõttetut juttu.

Teisipäev. Tuvi tuli hommikul Aadule külla ja lõikas selle väljaulatuva kesta ära. See käis väikse mokapööra abiga ja kiiresti. Ruilasse minnes kuulsin, et Rosin oli longanud. Panin talle sedelga ja topeltkorde ja läksime seda asja vaatama. Kõndides ei longanud ja tööd tehes samuti mitte. Natuke traavitasime. Mirjam ratsutas Tarzaniga. Järgmiseks riisusime Jumbo ja Draakoni koplit. Tööd jagus ja tulime umbes nelja paiku tagasi, kuna siis oli rosinat Tuvile vaja näidata. Painutas tagumist jalga uuesti ja kontrollis passi.

Kolmapäev. Ikka nii, et hobused õue, Jumbo boks puhtaks, siis põllule riisuma, siis hobused sisse, jälle riisuma ja lõunale. Üllet ei käinudki täna ja hommikul kuulsin, et Rosin pidi täna ära minema. Pärast lõunat vedasime ikka riisutut kokku ja Mirjam võttis traktori oma käsutusse. Tagasi talli jõudes puhastasime harjadega õue- ja talvetekid, kuna need pakkisime kokku ja saadetakse pesumajja. Veel võtsin Rosina ette, trimmisin natuke karvu jalgadelt ja lõua alt ning kitkusin-lõikasin lakka. Läksin umbes 6 paiku tallist ära ja keegi ei teadnud Rosina lahkumisest midagi rääkida.

Kodus katsetasin Üllelt laenatud ohjasid, millel on ühed karabinid ja mis on ühtlase jämedusega ja kerged. Ma ikka plaanin ka mingid ohjad aretada ja sedelga osta, sest sellega on nii hea tööd teha.

Neljapäev. Kui hobuseid välja läksime viima, siis ei olnudki Rosinat enam. Täitsa nuuks kohe. Ühesõnaga sõitis ta Soome ja on seal n-ö katseajal, kus temaga tehakse kes-teab-mida ja kui ta ei sobi, siis teda ära ei osteta. Loodame tegelikult, et ta näitab ennast heast küljest ja loodame ka, et seal on tore ja hoolitsetakse hobuste eest hästi. Kuskile talli on ta tunnihobuseks planeeritud.
Aga jah, proovisime siis Elterit ja Kaloud kokku, aga nad kiskusid ja nokkisid üksteise kallal ka päris palju. Siis tegin Jumbo aseme ja alustasin künade, jootjate ja kivide kontrollimist terves tallikompleksis. Jutt levis tallis kulutulena ja kõik hakkasid kibekiiresti koristama :D Siis hüppas üks noor täkk läbi aia ja läksime teda kinni püüdma koplite vahelt. käisin Eha ja John Deer´ga koplit ka ehitamas ja siis lõunale. Tagasi tulles sain Theodoriga sõita ja nägin mismoodi üks hobune plaksu sai.

Reede oli hea rahulik päev. Olin päev otsa tallis. Viisin hommikul hobused üksi välja. Kalou viisin enne koplisse ja Elterit järgi viies tõmbas ta mul käest lahti. Kokku nad jäid, aga vahepeal maadlesid ka. Tegin boksi ja pesin tunnikate kivialuseid, jootjaid ja künasid. Hobused sisse ja siis tuli Ülle ka. Panin Iidoli valmis ja Kaiti tuli pilti tegema temast. Iidol on siis järgmine tunnihobune, kellele head kodu otsitakse. Üritasin anda endast parima, kuigi üsna väsitav on temaga sõitmine. Kuubik, nagu ta on, pea püsti ja raputab hirmus palju. Paremale poole traavis õigest jalast kergendades on küll tunne, et varsti kukud alla. Galopiosa sõitis Kelli(Kelly?). Vahepeal tõin Ladoga sisse, kuna siki palus teenet ja tagasi tulles panin ka Tarzani valmis omale. Temaga sai nalja. Ta kohe üldse ei viitsi minuga sõitmas käia enam. Ainult naljatab viimasel ajal. Ilmselt olen ma temalt liiga palju küsima hakanud ja ei nõustu tema mängude mängimisega. Seega algab projekt "Tõrksa taltsastus". No naljaga pooleks, aga tal on omad trikid, mida kasutab, et tal tegevust oleks ja teisi kuulama ei peaks. Kuid mis kõige tähtsam... Ta seal lõi mõned korrad mul tagant üles ja keksis ja mässas, aga mina jäin selga, püsisin seal (noh, oleks saanud ka rahulikumalt püsida) ja ei kartnudki. Ma olin nädala lõpus omadega väga rahul seetõttu :)

Koju tulles jooksutasin Aadut ka, ning märkasin, et ta hoiab kuidagi oma vasakut tagumist jalga. Kui teda juba kubemest katsuma hakkasin, tõstis jala üles ja ka galopi ajal hoidis jalga üleval. Kürvatupp oli ka endiselt paistes ja muud nagu polnudki. Üritasin teda ikka traavitada seal, kuid liikuda ta eriti ei tahtnud.

Laupäeva hommikul kutsus isa mu talli, kuna Aadu ei tahtnud kohe üldse kõndida, heinu oli tal järgi ja kuidagi loid oli, ka kõhtu hoidis üleval. Kuna pidin korra kodunt ära käima, helistas isa Tuvile. Lõuna paiku olin kodus, Tuvi tuli, pesi haava ära ja mokapöör peal tõmbas augu lahti. Ütles, et kerge põletik seal sees on, kuid tuleb kaks korda päevas kindlasti jooksutada. Neli pakki pulbrit saime ka, ühe andsin kohe ja paari tunni pärast läksime õue jooksma. Aadu on selline hellik siis, et kui natuke ebamugav on, teeb kohe suremise nägu, nagu Tuvi ütles. Sest vahe oli näha, et pärast pulbri söömist see käimine läks tal paremaks ja oli nõus jooksma ka minuga.

Täna oli ta üsna ok, teadis juba, et kui ma pika piitsaga koplisse sisse astun, tuleb jooksma hakata. Mingi aeg nägin aknast, et ta seisab kopli peal ja nii üsna pikka aega järjest. Jooksutasime isaga koos teda, aga see haav on täitsa kinni ja midagi sealt välja meil küll ei tulnud. Mõtlesime, et äkki on abiks, kui Nennu ka koplisse paneme, et siis nad vähemalt liiguvad. Aga noh, Nennu on üks igavene õgard ainult, pidurdab end kohe rohukõrre taha ja ei taha, et keegi teda segaks. Erilist jooksmist küll ei toimunud. Hoiame silma peal, jookseme ja vaatame, kuidas sujub.

Pilte mul endiselt pole :(

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar