04 mai 2011

23.- 25. päev. Pool praktikat on juba läbi.

Esmaspäev. 9.00 talli. Viisime hobused välja, pühkisime põranda, otsisime töövahendid ja saime mirjamiga kahepeale kõik väliboksid. Neid on 9, Jalizza, Jadu, Jethro, Wierus, Teresa, Loto, Close Harmony, Gershwin ja Sambek. 5 on turbaboksid, 4 saepuru. Sambeks on Andrese täkk ja lihtsam on boksi teha, kui ta õues on. Parem ka siis, kui keegi ta aiast mööda ei käi, kuna tal on kõigiga ütlemist. Paraku viisin ta õue ja seejärel pidime ära tooma koplist Kalou, Draakoni ja Elteri. Tulime lihtsalt suurema ringiga mööda.

Kell oli lähenemas 12-le ja läksime Andresega kaasa Muusika küla talli, kus oli kahel hobusel hambaid teha, ühel neist hundikad välja tõmmata ja mõlemale ka vaktsiinid. Hundihambad said ilusti välja ja need leiavad tee mu praktikapäevikusse.
Tulime tagasi, tegime Sambeku ja Gershwini boksi, Sambeks sisse tagasi ja läksime lõunale. Hiljem riisusin koplit natuke ja arutlesime teemal, kuidas hobuseid koplisse viies lahti lasta ning millised valed harjumused tekkida võivad. Koju minek.


Teisipäev. Läksin 8.15 Tänavaotsa tallu, onu juurde, kus asuvad Ülle hobused. Vaatasin ja kuulasin, kuidas nende hobustega toimetada, kus koplis keegi käib ja kuidas neid sinna viia. Ruun ja noor mära käivad ühes koplis, vana mära nende ees koplis. Päitsed panevad nad põhimõtteliselt ise pähe :) Vesi tuleb jooginõudesse ise, heina asukohta tean ka.

9. olin Ruilas. Ilm oli külm ja tuuline, aga viisime hobused ilma tekkideta välja. Läksime oma bokse tegema ja varsti saabus treiler kahe hobusega Eha juurest. Kollane ja Neemo. Mõlemad on probleemsete jalgadega. Kollane on vana hobune juba, aga Neemo on umbes 5 aastane must laminiitikust poni. Võtsime nad treilerist maha ja viisin Neemo Jumbole koplisse seltsiks. Kollane läks Teresa, Loto ja Gershwiniga karjamaale. Neemo elab Rosina boksis ja Kollane Close H boksis väljas. Viisin Fränckile teki ka selga.

Enne Sambeku boksi tegemist tõime hobused sisse ja siis läks täkk sõitu, seega ei pidanud teda ise täna välja tõstma boksist. Seejärel vahetasin riided, haarasin kaska, aitasin Mirjamil Theodori valmis panna ja läksime platsile, kus mind ootas juba Tarzan Üllega. Tarzan sai ohjades käia ja selga minnes püüdis ta ikka võimalikult kokkuhoidlikult tööd teha. Pigem üritas seda üldse vältida.

Pärast lõunat riisusime Mirjamiga talli otsa puhtaks, kus heinarullid on. Tõime Racheli ja Orlando ka sisse ning kolme ajal startisime Ülle ja Jaaniga meile. Tõin enda karvikud talli, vaatasime kapju natuke ja Jaan raspeldas esimesed, lõikas tibake tagumistelt maha ja oligi Aadul kapjadega korras. Poisi esimene sepakülastus möödus igati positiivses joones. Nennu kapjade kallal hakkasin ise tegutsema.

Sain sepapõlle ette, väike instruktsioon mida millise noaga lõigata ja asusin mässama. Ega see kerge ei olnud ja Nennu vist maksis mulle kogu talle tehtud kahju eest kätte, kuna mingeid kombeid ta nüüd küll üles ei näidanud. Kui jalga andis, siis toetas ja kogu raskuse mulle ja lõpuks ei tahtnud üldse jalga üles tõsta. Aga mõte siis selles, et esmalt puhastasin kabja, harjasin tallaaluse puhtaks, lõikasin kiilult surnud naha, kiiluvaod lahti ja päka poolt ka lahti lõigata, et kiiluvagu puhastuks loomulikul teel, siis noaga nukitoed madalamaks, et oleks põhjaga umbes tasa, sarvtallalt ka surnud kude maha ja siis jääb kandeserv hästi näha, mida tuleb lõigata. Peab jälgima, et päkanukid oleksid ühekõrguselt lõigatud ja siis raspeldamine. Diagonaalselt talla alt ja eestpoolt, kui saab jala pukile toetada. Ühesõnaga midagi keerulist justkui polegi, aga selle jala pukile saamise, hoidmise ülesvõtmisega on probleeme. Lisaks kummargil asend ja kõva kabjamaterjal. Ma vist eespool mainisin, et külm ilm oli, aga mul hakkas ikka väga soe seal Nennuga maadeldes.

Pärast väikest teejoomist läksime Lillele ka värkima ja esimesi raudu panema. Kaks hobust, keda jälgisin ja sain ka viimaks õhtule.

Kolmapäev. Täna on minu 5. praktikanädala selgroog, mil täitus 25 tööpäeva ja tänase seisuga ka 200 tundi, seega olen hetkeseisuga ülitäpselt graafikus. Täna sain ka praktikatasu kohta targemaks :)

Aga hommikul olin jälle 8.15 Ülle hobuste juures, viisin nad ise kõik välja, kuna vihmane oli, siis vana mära sai endale ka teki selga. Väike nipp, need tavalised päitsekarabinid on siiski hea väljapoolt sissepoole kinnitada, nii et see avamisnupuke jääb hobuse poole. (mida ma enne kooli minekut panin ka nii pidi, kuna paistis loogiline, sest see nupp ei jää kuskile siis kinni, koolis vaadatakse seda justkui veaks, kuna jääb hobust hõõruma)

9.00 Ruila, kuna vihma sadas ja vihmatekid olid pesus, ootasime Eha ära, et kuulata edasisis instruktsioone. Algne jutt, et hobused ei lähe üldse välja, ei pidanud paika väga. Ühesõnaga, esmalt läksime Kollast vaatama, kuna ta oli öö läbi mürgeldanud oma üksikus väliboksis. Hommikul oli ta higine ja närvis ning viidud suuremasse talli, kus oli hobuste keskel.

Tegime boksid, jalutasin vahepeal Iidoli ja Fränckiga, kui Eha ülejäänud hobused siiski õue viis. Siis lõpetasin boksi, tõime hobused sisse, fliisid kõigile peale, puhastasime Kollast ja läksime lõunale. Sealt tulles pidime sadulasid puhastama hakkama, aga ausaltöeldes mulle see vahend küll ei meeldinud, kuna sellel oli miski om süsteem ja see jättis kihi peale nahale. Eelistan endiselt Stübbeni vahtu, mis kuivades ka maha tuleb nahkeseme pealt.

Kaks sadulat ja ühed valjad ning siis jõudis Ülle. Panin endale Tarzani, Mirjam pani Theodori ja läksime jalutuskoplisse. Ohjasin Tarzanit ja siis läksin selga. Täna oli ta tunduvalt parem kui varem. Täitsa meeldiv oli.

Proovisime, kuidas see Neemo ka end üleval peab, aga kaks korda käis tagumine ots ülikiiresti kordetaja poole. Liikumine on tal üldse sant ja lihast pole ollagi. Ainult pekk.

Aitasime Tõnut veel Jacki etterakendamisel. Seda tegi ta harjutamise mõttes kolm korda aistevahel. Siis veel Rachelile purustasin ta 50 tabletti küpsetuspaberi vahel klaaspurgiga muljudes. Sööt ette ja koju tuleks tänaseks.


Kurb uudis ka. Meie kutsikas on kadunud :(

2 kommentaari:

  1. Tegu on siiski Meemoga :D ning millalgi varem kahtlesid, kas Tarsan on S või Z, passis on S-ga .

    VastaKustuta
  2. Jaa, Meemo :D Ma kirjapilti enne ei näinud ja jäi justkui Neemo meelde.
    Tarsaniga on aga tobe lugu, sest tallis on kõigil ta asjadel z-ga nimi. Aga eks ma olen edaspidi korrektsem. Tänan tähelepanelikkuse eest :)

    VastaKustuta