05 oktoober 2011

Prei

Eile vastasin rohumaaviljeluses umbrohtusid, sain 5 ja kontrolltöö ka. Hea algus. Noorhobuses vaatasime videosid hobuste liikumisest ja pingevabadusest, tasakaalust. Tervishoiud oli ka põnev, aga uni hakkas juba murdma. Pärast tunde võtsime jälle preikad. Cardinal oli eile eriti tõrksa suhtumisega, eil asknud üldse oma jalgu puutuda ja asi läks päris ohtlikuks viimaks. Minu Bassira käitus päris mõistlikult. Boksis olime kahekesi, puhastasin ja sügasin teda, kuid talli vahel keksis natuke ringi ikka, kui pesta ja kreemitada oli vaja.

Õhtul istusime ja mõtlesime HM11 tutvumisõhtuks plaane välja. Kirjutasime küsimusi ja mõtlesime, millest tutvustamisel rääkida.

Täna hommikul läksin tallipraktikale. Täna oli muidu õpetajate päev ka, mõtlesin, et tallis olijaid see ei puuduta, kuid Hele andis mulle ülesandeks teda asendada. Viisime kaks hobust õue ja läksime teise talli. Seal heina/kaera jagamine ja siis hobused välja. Bokse tegema hakates vaatasime, et 2 harki on puudu ja avastasime, et kaks hobust olid ka mõisa tallis sisse jäänud. Seega viisin Poledra ja Bayroni ühe PH1 tüdrukuga välja. Taga tallis boksid, veed ja turvas. Siis ees tallis oli juba Hele tagasi ja boksidega alustanud. Viskasime ära, kärusse ja pühkisin põrandat. Tulin tallist 11.22 ära. Lõunal.

Hoolduses olid jälle preijalad, seekord tõime suurde talli, käisid kõik pesus ja lisaks tõime Wermona ära. Monal on midagi rain-schaldi taolist. Umbes nagu prei, aga kehapiirkonnas. Poledra jalgu hooldasime ka. Esmalt tegime Liisi abiga Bassira, pesin sooja veega ja joodilahusega, kuivatasin ja määrisin esimestele udarasalvi. Tagumistel, kus prei on raskemakujuline, määrisime täna dimexide ? salvi. (vänge lõhn ja kergelt tuimestav mõju) Pisikese tüdruku tagumiste kapjade servad/ päkad on kuidagi paisunud, pehmeks läinud. Esti ütles, et see peaks liigniiskusest olema. Bassirale oleks natuke parem, kui ta vähemalt öö boksis veedaks ja koppel veidi kuivem oleks. Vabakaesine ja terve see alumine põld on üsna porine ja vesine, mis pole kapjadele üldse hea. Vähemalt on näha, et prei on tagumistel jalgadel paranenud.

Poledra jalgu pesime šampooniga, kuivatasime ja määrisime udara salvi peale. Tagumistel jalgadel oli ikka meeletult korpasid, mis pestes järjest pealt lagunesid ja maha pudenesid. Tema jalgu peab eriti hoolikalt kontrollima. Samas käib ta päevas mõned tunnid talli kõrval jooksu aias, kus on prei-bakterile äärmiselt soodne elamispaik. Temaga tuleb vaeva näha.

Kell 15.00 umbes tegime HM11-le väiksed ülesanded. Kaks võistkonda. Igast võistkonnast 2 pidid hobuse puhastama 7 minuti jooksul. Järgnes valge lapi test turjast sabajuureni ja kaelaalaservalt esimeste jalgade vahele sadulavöö kohani. Järgmiseks teised 2 liiget pidid 4 minuti jooksul kokku panema valjad ja sadula, mis olid juppideks lahti võetud. Kolmandas voorus pidid kaks võistlejat minuti jooksul saduldama hobuse (ilma valjasteta) nii, et oleks kohe võimalik selga minna. Bayroni sadulal oli küll kahjuks liiga pikk sadulavöö, aga muidu oli kõik korras. Punktid võeti kokku, võitjad läksid maneeži auringi tegema, kotajad said harjad ja pühkisid tallipõranda puhtaks. Siis talliklassis tegime väikse viktoriini 10 küsimusega ja jagasime lõpuks diplomid ja küüslauku.

Ühikas sõin ja sain 25 min tududa, kui pidi õhtusele tallipraktikale minema. Sujus kõik, ainult, et avastasime teisest tallist kaks kassipoega, kes on väga arad ja peidavad end vahepeal boksi, mistõttu hobused ehmatavad.

Vaatan, et seda viitsimist ja tahtmist mässata mul on viimasel ajal. Aga eks tulebki end tegevuses hoida, et mingid haiglased mõtted pähe ei tuleks. Kõige parem rohi igasugu hädade vastu on siiski töö. Aga nüüd puhkama... Homme on noorhobune ja suhtlemine ning siis saame KOJU (: Reedel Tallinn International Horse Show 2011-le.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar