15 märts 2012

15.03.2012

Teisipäevastel sepatöödel värkisime oma grupiga ära
Laguna, kes oma tiinuse tõttu vist ülitigedaks on muutunud ja temalt tagajalaga reide sain,
Arta, kes oli äärmiselt tubli, kuid lihtsalt tüdines ja
Bermuda... tema esijalgadega probleeme polnud.

Järgmisel nädalal räägime teoorias ka asjad läbi. Sel nädalal on olnud tallipraktika, mis on üllatavalt kiiresti läinud. Äriplaan, kus oma ideid pidime tutvustama ja vene keel, kus täna kirjutasime töö hobuse välimiku ja siseorganite nimetuste peale.

Boksis puhastasin Breezerit. Lasi ilusasti igalt poolt puhastada ja katsuda. Võtsin kõik jalad õles ja puhastasin korralikult kabjakonksuga. Tagumised sai täitsa ilusti üles täna, kui korra vehkis, ei lasknud lahti ja pärast seda hoidis rahulikult paigal. Väga tubli. Saba ja laka kammisin hoolega lahti.

Homne tallipraktika veel ja siis koju. Seal vaja Aadut kiusata ja pühapäeval lähen Ruilasse appi koolisõiduvõistlusele. Pikk päev tuleb seal.

12 märts 2012

Ussitõrje jätkuks võin mainida, et pühapäeval pärast bokside tegemist sain kinnitust, mismoodi surnud parasiidid leidsid tee Aadu organismist välja... Üsna võigas vaatepilt, kui rooja uurida. Seekord ma ei pildistanud (:

Aga täna oli esimene sepakoolituse päev. Alustasime kohe praktiliste töödega. Vaatasime, kuidas sai värgitud Byron, seejärel jagasime end kahte gruppi ja värkisime Saaga ja Sandra, lõuna ja Fifty-Fifty ning Harbat. Tänase kokkuvõtteks võib öelda, et võimatu on normaalselt õppida, kui hobused ei hoia jalga üleval kauem kui 10 sekundit.

10 märts 2012

Tegutsemist, siseparasiite ja 2 kuu tagusest asjaajamisest

Teisipäeval olid äriplaani tunnid ja seejärel jalutasime Jäneda kooli õpilastega JKHKs ringi. Nad tulid tutvuma meie kooliga ja meie kursuse ülesanne oli neile tallist ja oma erialast rääkida.

Pärastlõunal olid Leutoneni noorhobuse tunnid, kus tegelesime ohjamisega ja harjutustega topeltkordeks. Mina puhastasin Leedi ja tegime temaga natuke slaalomit koonuste vahel. Huvitav tund oli.

Neljapäeval sai suhtlemine ja klienditeenindus läbi. Reedel oli teve päev Ulviga tervishoidu, kus rääkisime erinevatest nakkushaigustest. Materjali kogunes hulga ja kuna järgmised tunnid on alles kaugel, siis saame senikaua kontrolltööks õppida.

Koju tulles läksin talli. Aadu oli õues veel, tõin ta sisse ja hakkasin Nennu boksi tegema. Kuulsin, et poisil on vist kõht lahti. Läksin boksi vaatama, nägin hunnikut ja hunniku peal mingit kahtlast musta riba. Boksi minnes avastasin, et seal roomab ringi ussike. Tõstsin Aadu kiiresti Nennu boksi, jooksin tuppa kaamera järgi ja tegin oma elu esimese siseparasiidi-foto. Tahate ka näha ? :)

*Mingil põhjusel ei taha blogger seda pilti üles laadida*

Igaljuhul sai ussirohu ostmine järgmise päeva tegevuskava etteotsa. Aga kui boksid tehtud, siis kiusasin poissi ka. Kõigepealt sügasin lahtist karva maha. Siis võtsin jala üles ja lõikasin natuke kabjakiilu. See oli rohkem nii tegevuse pärast, et harjutada jala pikema hoidmisega ja kabja all tegutemisega. Kannatamatu on ta meil ja teine tüütu komme on see, et ta peab mokaga mööda tegelejat ringi surama. Isegi hammustada ei proovi, aga mingi moka-kontakt peab tal koguaeg olema.

Võtsin ta jalga ette ka, nagu puki peale paneks, üht murdunud kohta veidi raspeldasin. Poiss oli äärmiselt tubli ja suhtus rahulikult, lõpuks lihtsalt hakkas tüdinema. Muide, terve selle aja seisis ta boksis kinniseotult. Siis pärast väikest puhkust proovisin talle valjaid pähe, suulistega. Võiksime nüüd ära harjuda nendega. Veidi aega ta mälus ja siis viimaks võtsin peast ära. Panin päitsed pähe tagasi ja jalutasime natuke õues. Suhteiselt ärev oli, kuna Nennu oli ões. Aga kuuletus siiski ilusti ja libeda tõttu läksime talli kiiresti tagasi ka.

Kokkuvõtteks jäin ma temaga rahule. Ta õpib kiiresti paneb pildi hästi kokku, aga natukene võiks inimese isiklikku ruumi küll suuremaks arvata.


Täna käisin Kohilas kiiresti uue lemmiklooma poega tutvumas. Väga vahva, Sibelle on tubli töö teinud. Tore oleks, kui esmavajaliku loomapidamiseks (kuna seal on ka hobuvarustust) kiiresti kodulähedalt kätte saaks 8ja muidugi mõistliku hinnaga).

Seejärel käisime ussirohtu ostmas, Rapla vet.apteegist saab Embotape (toimeaine püranteelembonaat) kätte 9,48€ eest. Aadu sai uue soolakivi (tavaline valge) ka ja mõlemale tõime mineraali, mis üldkasutatav loomadel ja mõeldud seega ka hobustele. Täna siis väike ussirohu andmine ja vast homsest saavad mineraali.


Esmaspäeval ja teisipäeval toimuvas meil esimesed sepakoolituse tunnid. Ootan huviga.Ülejäänud hommikutel on tallipraktika. Kui vihma ei saja, tuleb oma noore hobusega tegeleda ja üleüldse.. peaks oma järeltööd likvideerima. 

Veel ootan esmaspäeva, et väike ülevaade oma rahaasjadest saada. Jaa. Airbaltic kandis viimaks meie kompensatsiooni üle.

Lugu oli selline, et Itaaliast tagasi tulles küsiti Rooma lennujaamas meie mõlema käest 30€ suure pagasi eest, kuna seda ei olevat lennule registreeritud. Mingi Airbalticu oma kala. Igaljuhul suure pettumusega maksime raha ja saime kupongid selle eest. Koju jõudes pidin need arvutisse skanneerima ja kooli, projektijuhile saatma, kuna meil veel puhkus oli. Pangem tähele, et raha võeti meie käest 23. jaanuar ning järgmisel päeval sai projektijuht sellest teada. Vastuseks tuli, et peame isiklikult Airbalticuga kontakteeruma. Saatsin 18. veebruaril siis kirja neile, et tahame siiski rahalist kompensatsiooni, mitte mingit kinkekaarti. Panga andmed panime kõik kirja ja asi korras. Vastust ega raha ei tulnud. Saatsin 4. märtsil uue kirja, et kas minu kiri saadi kätte ja mis toimub. 9. märtsil saadeti vastus, et jah, 29. veebruaril edastati raamatupidajae meie andmed, et ülekanne sooritada. Samal ajal oli pangakontole ka nõutav summa laekunud. 9.märtsil! Aga pean vist õnnelik olema, et üldse raha tagasi saime. Loo moraal: kanna alati piisaval hulgal sularaha endaga ja probleemide korral torgi aga tagant, et kõik korda saaks.

Nii, nüüd ma lähen.. Kirjutamiseni (:

05 märts 2012

05.03.12

Hommikul olin tubli ja läksin oma kirjapandud äriideega äriplaani tundi. Paraku me selle kallal ei töötanudki ja tegime igasugu toredaid tabeleid, mida meil plaani vaja kirja on panna. Ma ei kujuta ette. Ma ei saa ikka nendest rahavoogude ja kasumiaruannetest ja bilanssidest mõhkugi aru veel. Või mis veel... Endiselt. Nii rumal tunne tuleb peale kohe. Aga noh, eks vaatame kõik aga jälle uuesti üle ja ... õeh.

Pärastlõunal oli noorhobune, kus saime oma e-kursustele sisse ja nüüd on materjali palju palju. Vastasime kordamisküsimustele ja tuletasime teooriaosa jälle meelde. Hiljem läksime talli, kus pidime noorhobuseid puhastama ja vaatama, kuidas nad ka käituvad. Leutonen tuli peagi ettepanekuga, et võiksime need noored omale tegelemiseks võtta ja ikka mingite tundide arvelt neile kombeid õpetada ja nad korda teha. Minul oli täna juhtumisi Breezer, 2-aastane ... ruun? (häbi) Seega edaspidi on ta minu hoole all ja meie noorte eest hooltkandmine peaks lõppema kevadise ülevaatusega, kus siis oma viisakad noored ette näitame ja sellele hinnang antakse. Ilus mõte, mulle meeldib.

Tõin koplist talli, käis hästi nööri otsas. Boksis puhastasin ja võtsin esimesi jalgu üles. Sain esimesed kabjad alt puhtaks teha. Tagumisi jalgu ei anna hästi, toetab keharaskuse sellele jalale, mida üles tahan võtta. Kui jalg tõuseb, siis vehib aeglaselt, kuid ei ähvarda lüüa. Kõiki jalgu laseb katsuda ja harjata probleemideta.

Otse tallist üritasime Katiga jalutama minna, aga tuul oli täna suhteliselt vastik, seega kaugele ei läinud. Tulin ühikasse süüa tegema hoopis (:

Homme on jälle äriplaani tunnid, siis suhtlemine, kus peaksime mingitele külalistele oma kooli tutvustama. Pärast lõunat on jälle noorhobune. Aah.. Mõtteid on nii palju, Aaduga tuleb tegeleda samamoodi siin nagu Breezeriga (vähemalt 3-ne A on oma oskustega natukene kaugemal kui 2-ne B) ja igasugu asjaajamist veel. Kui ma vaid nii laisk ei oleks ja suudaks end kokku võtta. Päev korraga ja vast on minulgi lootust inimeseks saada (:

04 märts 2012

Vahepealsetest tegemistest

Praktika hinnangulehte ma endiselt näinud ei ole. Vahepeal sai hobuste pidamine läbi, mis lõppes minu jaoks äärmiselt meeldiva hindega. Viimaste tundide lõpus vaatasime ära "Sõjaratsu". Rohumaaviljelus on ka põhimõtteliselt läbi, 4 tundi veel kevadesse ja mul kaks järeltööd... Vene keele tööd on siiani ilusasti läinud, enamasti ka äärmiselt meeldivad hinded.

Tundidest on veel kooli lõpuni jäänud hobuste tervishoidu, noorhobuse õpetamist ja ratsastamist, ratsasporti, rakendid ja rakendisporti, natuke suhtlemist ja klienditeenindust, vene keelt, äriplaani tunde ja kaks valikainet. Tkk ohutuses veel töö ja valik ja aretuses vaja ka "i"-le punkt panna, siis on ühel pool.

Valikaineteks valisin sepatööd ja hobuturismi. Sepatöödega peaksime varsti alustama ja hobuturismi õppimiseks sõidame umbes nädalaks Saaremaale, Tihuse Hobuturismitallu (www.tihuse.ee) . Suhtelisel infovaeselt kulgeb praegu, kui rohkem teada saan, siis kirjutan üles.

Veel on meie kui lõpukursuste kanda mõned ülesanded. Poegimisohus märade valvamine ja järgmiste märade paaritamine. Esimene tähtaeg peaks olema Poledral ja 17. märts. Kuidas see asi täpsemalt välja hakkab nägema, kirjutan kaa, kui teada saan (:

Kodus on ka kõik nagu ikka, Aadu ja Nennu käivad siin ühekaupa õues, sest koos kipuvad välja tulema koplist. Talvise kopliga on lood nagu ikka ja üksi käituvad natuke viisakamalt. Aaduga käin jalutamas, võtan jalgu, õpime kinniseotult seisma ja kõiksugu kolle mitte kartma.

Ahjaa, äriidee mõtlesin ka välja, kirjutan siis lähemalt, kui olen selle reaalsuses veidi kinnitust leidnud. Ja tuleval reedel peaks selguma minu finantsolukorra stabiilsus, ehk kas hakata pileteid broneerima.. või mitte.